L Å N G K O K

.
DET ÄR NÅGOT SOM HÄNDER I MIG NÄR JAG FÅR GÖRA LÅNGKOK.
Hela processen känns som att skapa något eget, något att tycka om, något man kanske aldrig vill prova igen, men oftast kör man på favoriten. Favoritkryddorna.
Vitlök.Lagerblad.Svart,-vitpeppar.Lök.Morötter.Svamp osv
Jag känner edorfiner frigöras.
Kan säkert uppfattas som märkligt.
" Mat är bränsle,- smakar det bra är det en bonus "

Haha
För mig är mat lika med Porr.
Jag har sagt det igen och kommer säga det flera gånger igen.
När vi diskuterade vad vi skulle bjuda på ikväll.. var det inte förens
Boeuf Bourguignon..



..kom på tal.
Eller egentligen kom det aldrig på tal.. det var jag som stimmade upp mig om det.
Jag blev lycklig.
Det är en så kul rätt att laga.
Man får tänka. Man måste planera.
o Köttet ska bli mört.
o Vin & kryddor ska gifta sig med apelsinskalet.
o Morötterna måste plockas upp tidigare för att behålla spänst men ändå en stund för att suga upp smak.
o Svamp och lök ska brynas o inte läggas i förens ca 20min innan servering.
o Vitlök pressas i allra sist..
Sen i med morötterna och koka upp lite sockerärtor, servera till eller lägg i för att det ger färg o blir fint =)

Jag safe´ar och kör på gratinerat potatismos med små,- precis anande,- scharlottenlöksbitar i moset. Det gör sig galet bra med grytan.

Det är en mustig rätt.
Åt den för första gången hos en kökschef och hans fru som även hon har arbetat inom restaurangbranchen som hovmästare bl a..
A&J <3
..varför jag berättar det är eftersom jag, i min perfektion som torkar runt tallrikskanterna med handuk om jag känner press inför bjudning,-  tyckte det var otroligt frigörande när de slängde upp denna rätt,
- I KASTRULLERNA ,- rätt upp o ner.
Pang Bom
På korkunderlägg.
En slev sulades i där o en sked där..
Efter den första presentationen av rätten kunde det inte gå annat än uppåt för mungiporna efter att smaken brett ut sig i munnen..
Och mycket riktigt.
JAG BLEV FRÄLST

(Den påminner om gulaschen)

Sen att vi i all Svensson-manér tänker bjuda på Daim-kladdkaka m grädde istället för
Créme Brulé som kocken brände sockret till bruna kristaller,-framför oss,- innan serveringen..
... det får va som det är med det.





___________________________________________________________




Smakar det illa får det bli Pizza,- svårare än så är det aldrig
.
.

.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0