S Ö N D A G



.



________________________________________________________________________________

Söndag är en veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag).

Söndag kommer efter lördag och före måndag. I den svenska almanackan är söndag numera veckans sjunde och sista dag, sedan detta blev internationell standard 1972, men i både traditionell judisk och kristen tideräkning är den däremot veckans första dag.

Söndag i religion [redigera]

I stora delar av kristen tradition firas söndagen som den dag då Jesus uppstod från de döda (Matt 28:1), som vilodag, trots att ingen text i Nya Testamentet föreslår att denna ska firas med ett veckoligt eller årligt söndagsfirande.[1] Enligt Bibeln vilade Gud på den sjunde dagen, det vill säga lördagen, som egentligen är veckans sista dag och därmed den rätta bibliska sabbaten. Inom bl.a judendomAdventism och Sjundedagsbaptism firas detta på lördagen. Söndagen firades inte som kristen helgdag före år 135 e. Kr., då den romerska kejsaren Hadrianus krossade det andra judiska upproret som leddes av Simon bar KokhbaJerusalem blev en romersk koloni från vilken judar (och judiska kristna) exkluderades. Hadrianus ändrade namnet på Jerusalem till Aelia Capitolina och förbjöd utövandet av den judiska religionen i allmänhet och iakttagandet av sabbaten i synnerhet.[1] År 321 e. Kr. förbjöd den romerska kejsaren Konstantin allt sekulärt arbete i städerna på ”den vördnadsvärda solens dag.”[2]

Traditionellt har butiker varit stängda på söndagar. På 1970-talet släpptes öppettiderna fria i Sverige, efter att ha varit styrda av lagar. Matbutiker började vara öppna på söndagar, och efterhand fler butiker. I många länder till exempel Danmark och Tyskland är det fortfarande lag på att butiker ska vara stängda på söndagar, något som är kopplat till arbetstidsregler.

________________________________________________________________
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0